ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Πώς επιτυγχάνεται η ανάποδη πτήση;


Σε επιδείξεις έχω δει αεροπλάνα να πετάνε ανάποδα. Μπορούν τα φτερά να σηκώσουν το βάρος του αεροπλάνου;
Όλα σχεδόν τα αεροπλάνα μπορούν να πραγματοποιήσουν στροφή 360ο (loops). Όμως η ανάποδη πτήση δεν διαρκεί πολλή ώρα γιατί απαιτούνται εξαιρετικές μηχανές, πολύ επιδέξιοι πιλότοι και ειδικό προφίλ φτερών. Το αεροπλάνο δεν θεωρείται κατάλληλο για ανάποδη πτήση αν, για παράδειγμα, το φτερό έχει πολύ μεγάλη καμπύλη στην επάνω πλευρά και στην κάτω είναι επίπεδο.
Σε οριζόντιες πτήσεις, ο αέρας πρέπει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο φτερό σε μια ειδική γωνία, τη γωνία προσβολής. Μέσω αυτής της γωνίας δημιουργείται η αναγκαία ανυψωτική δύναμη.
Σε ανάποδες πτήσεις, ο πιλότος πρέπει να ρυθμίζει σωστά τις γωνίες προσβολής των φτερών, γιατί το αεροπλάνο πετά μόνο εφόσον η ανυψωτική δύναμη που δημιουργείται από τα φτερά είναι μεγαλύτερη από το βάρος του.
Επίσης, πρέπει να έχει την ταχύτητα που θα του επιτρέψει να κινηθεί ευθεία. Διαφορετικά, θα πάρει κλίση προς τα κάτω και θα ακολουθήσει αναπόφευκτη πτώση. Η ανάποδη πτήση είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Επί της ουσίας, η κατασκευή του αεροσκάφους θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την απρόσκοπτη τροφοδότηση των μηχανών με καύσιμο.
Παράλληλα, ο πιλότος οφείλει να έχει τον έλεγχο του προσανατολισμού, δηλαδή τον έλεγχο του αεροσκάφους. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πιλότων που με μεγάλη ταχύτητα πέτυχαν ανάποδες πτήσεις κάτω από γέφυρες μεγάλου μήκους.

 πηγή: scienceillustrated.gr

5 σχόλια:

A.G.S είπε...

Τις φωτό Ρεεεεεεεεεε!!!!!!!!@#$#%$#$%$#%%$&&&%&%&&%$$#$@!!!!!!!!!!

TASOSPLATI είπε...

ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΕ ΜΟΥ ΠΟΙΕΣ ΦΩΤΟΟΟΟΟ.....

Ανώνυμος είπε...

δεν φαίνονται οι φωτό στις αναρτήσεις σου....(δες τα mail σου)

Ανδρέας

TASOSPLATI είπε...

ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ Κ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΠΙΣΚΟΠΣΗΣΗ................

A.G.S είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ...Σχετικά με τις φωτό,Την πάτησα και εγώ σε μια ανάρτηση(από βαρεμάρα),δεν θέλει αντιγραφή αλλά εισαγωγή αφού πρώτα αποθηκεύσεις γιατί μετά από κάποια ώρα "πέφτουν".. λίγο βαρετό αλλά δεν γίνεται αλλιώς.

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.