ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Με τη... μαγκιά της!

Η Εθνική έδειξε και πάλι χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και χάρη στην κλάση των Ζήση, Μπουρούση και Φώτση επικράτησε της Σλοβενίας (69-60) κι έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα προημιτελικά του Eurobasket.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκανε πάρτι στο πρώτο ημίχρονο και στο δεύτερο μέρος είχε καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία, όπου ένιωσε την πίεση από τους Σλοβένους. Εκτός από τους Ζήση, Μπουρούση και Φώτση που στα δύσκολα πήραν την γαλανόλευκη στην πλάτη τους, εξαιρετικός ήταν και ο Παπανικολάου στην τέταρτη περίοδο.
Η Εθνική ομάδα κυριάρχησε από την αρχή στο παρκέ προσέχοντας κυρίως την άμυνά της, ενώ έκλεισε τους διαδρόμους στους ψηλούς της Σλοβενιας προς το ελληνικό καλάθι. Στην επίθεση οι παίκτες του Ζούρου είδαν υπομονή, ενώ έτρεξαν σε ανοικτό γήπεδο, όσες φορές τους το επέτρεψαν οι Σλοβένοι.

Στο πρώτο ημιχρονο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν πολύ εύστοχο από την περιφέρεια, καθώς το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την «γαλανόλευκη» να έχει 57,9% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα. Ο Μάλκοβιτς χρησιμοποίησε πολλές φορές τη ζώνη, αλλά οι Ζήσης, Καλάθης και Μπουρούσης έκαναν πάρτι στο καλάθι των Σλοβένων, με αποτέλεσμα το ημίχρονο να τελειώσει με διαφορά δώδεκα πόντων για την ελληνική ομάδα (37-25), η οποία είχε φτάσει κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους και στους 16 ποντους.
Στο δεύτερο ημίχρονο οι παίκτες του Ζούρου μπήκαν πιο χαλαροί, με αποτέλεσμα οι επιθέσεις μας να γίνονται χωρίς καθαρό μυαλό. Οι Σλοβένοι κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά, βρίσκοντας διαδρομους στην ελληνική άμυνα, ενώ έκλεψαν και αρκετές μπάλες, απέναντι σε μια Εθνική που δεν μπορούσε σε μερικές περιπτώσεις ούτε να κυκλοφορήσει την μπάλα στο τρίτο δεκάλεπτο.
Δυστυχώς, τα παιδικά λάθη των παικτών μας έφεραν τους Σλοβένους μπροστά στο σκορ (46-44), περίπου ένα λεπτό πριν από το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Η ζώνη του Μάλκοβιτς έφερε μπλακ άουτ στην ελληνική ομάδα, η οποία δεν μπορούσε να επιτεθεί με αποφασιστικότητα, όπως έκανε στο πρώτο ημίχρονο.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο το παιχνίδι είχε πάρει διαστάσεις ενός θρίλερ, με τον Κώστα Παπανικολάου να δίνει ανάσα από τη γραμμή του τριπόντου σε δύο συνεχόμενες επιθέσεις. Η Εθνική ομάδα βελτιώθηκε στην άμυνα, πήρε ριμπάουντ σε κρίσιμα σημείο και πήρε έναν αέρα τεσσάρων πόντων με καλάθι του Φώτση (56-52) περίπου 4 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Ο Λάκοβιτς συνέχιζε να εκτελεί από την περιφέρεια, αλλά οι παίκτες του Ζούρου στα τελευταία κρίσιμα λεπτά βρήκε τον καλό εαυτό τους και με τον Φώτση και Ζήση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στην επίθεση σε κρίσιμα σημεία πήρε μια σπουδαία νίκη (69-60), η οποία ισοδυναμεί με μισή πρόκριση για τα προημιτελικά του Eurobasket.
Η Εθνική με αυτή τη νικη βρίσκεται στην τρίτη θέση του ομίλου και θέλει μια νίκη (ακολουθούν οι αγώνες με Ρωσία και Γεωργία), για να σφραγίσει την πρόκριση στην οκτάδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ολοκλήρωσε τον αγώνα με το εκπληκτικό ποσοστό των 52,9% στα τρίποντα!
Σλοβενία (Μάλκοβιτς): Σλόκαρ, Λάκοβιτς 14 (3), Ρούπνικ, Σμόντις 5 (1), Ούντριχ, Ντράγκιτς Γ. 9, Ζούπαν, Μπέγκιτς 8 (12 ριμπάουντ), Λόρμπεκ 10 (1), Μούριτς 1, Πρέπελιτς, Όζμπολτ 3(1), Ντράγκιτς Ζ. 10, Γιαγκοντικ

Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 8 (7 ριμπάουντ), Ζήσης 19 (3), Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 7 (1), Φώτσης 7 (1), Παπανικολάου 6 (2), Μαυροειδής 2, Μπράμος 7 (1), Κουφός 6 (8 ριμπάουντ), Σλούκας, Καϊμακόγλου 2
Τα δεκάλεπτα: 13-18,25-37, 46-44, 60-69

http://www.onsports.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: