ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Οι πιο ακραίες γέφυρες του κόσμου


1. Η Αθάνατη Γέφυρα (Κίνα)
Βρίσκεται στο όρος Tai, ένα από τα πέντε ιερά βουνά της Κίνας. Η γέρυρα αποτελείται από τρείς μεγάλους βράχους και πολλές μικρότερες πέτρες. Κανείς δεν ξέρει πώς οι πέτρες βρέθηκαν σε αυτή τη θέση αλλά εικάζεται ότι είναι έτσι από την εποχή των παγετώνων.


2. Το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας (Ελλάδα)
Χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής γεφυρών στην Ήπειρο, πάνω από τον ποταμό Αώο. Ένα καμπανάκι στη μέση της καμάρας, προειδοποιούσε για τον κίνδυνο διάβασης. Όταν ο αέρας ήταν τόσο ισχυρός ώστε να χτυπ’α το καμπανάκι, η διέλευση ήταν επικίνδυνη. 
3. Η γέφυρα Carrick-a-Rede (B. Ιρλανδία)
Είναι μια γέφυρα τεταμένων σχοινιών που συνδέει την ενδοχώρα με το μικρό νησί Carrick . Πλέον είναι κυρίως τουριστικό αξιοθέατο, αλλά αν κάποιος βρεθεί πάνω στη γέφυρα ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι θα καταλάβει τι σημαίνει φόβος.
.
4. Royal Gorge (Κολοράντο, ΗΠΑ)
Η γέφυρα βρίσκεται πάνω από τον ποταμό Άρκανσας σε ύψος 280 μέτρων. Μέχρι το 2003 κατείχε το ρεκόρ της ψολότερης γέφυρας στο κόσμο.


5. Inca Rope Bridge (Περού)
Είναι κλασσικές γέφυρες των Ίνκας φτιαγμένες από σκοινιά κατασκευσαμένα από φυτικές ίνες. Η διάβασή τους είναι για ανθρώπους με γερά νεύρα, ωστόσο η αντοχή τους στο χρόνο δικαίωσε τους κατασκευαστές τους.


6. Η κρεμαστή γέφυρα Palau Langkawi’s (Μαλαισία)
Είναι μια πεζογέφυρα που προσφέρει μαγευτική θέα πάνω από ένα κατάφυτο τοπίο μακριά από τον αστικό πολιτισμό. Το ελλειψοειδές σχήμα της προσφέρει ανεμπόδιαστη θέα και επιτείνει την αίσθηση του χάους κάτω από αυτή!


7. Puente de Ojuela (Μεξικό)
Βρίσκεται σε μια περιοχή εκαταστάσεων εξόρυξης, που μοιάζει πλέον με πόλη-φάντασμα, καθώς τα ορυχεία έχουν εγκαταληφθεί. Η κρεμαστή αυτή γέφυρα είναι ίσως το μόνο κομμάτι πολιτισμόυ που παραμένει λειτουργικό στην περιοχή. Την εποχή της κατασκευής της ήταν η τρίτη μεγαλύτερη κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο.


8. Hussaini Hanging Bridge (Πακιστάν)
Είναι γνωστή και σαν η πιο επικίνδυνη γέφυρα στον κόσμο. Αν και είναι σε πολύ καλή κατάσταση είναι ο μόνος τρόπος για τους κατοίκους της περιοχής να διαβούν το ορεινό πέρασμα. Πολλοί τουρίστες συρρέουν για να δοκιμάσουν τα όριά τους.


9. Vitim River Bridge (Ρωσία)
Είναι μια ξύλινη γέφυρα στον ποταμό Vitim στη Σιβηρία. Έχει μήκος 570 μέτρα και βρίσκεται πλέον σε πολύ κακή κατάσταση. Το χειμώνα με το δριμύ ψύχος μετατρέπεται σε μια …παγωμένη γέφυρα.


10. Bryce Canyon’s Natural Bridge (ΗΠΑ)

Δεν είναι ακριβώς γέφυρα, αλλά ένας βραχώδης όγκος που σχηματίζει μια φυσική γέφυρα.




ΑΠΟ  http://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: