ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Στην εποχή των ιπτάμενων τρένων

Η επόμενη γενιά τρένων θα αιωρείται. Κυριολεκτικά. Και θα κινείται με ασύλληπτες ταχύτητες, που την καθιστούν ανταγωνιστική των αεροσκαφών. Προς το παρόν ευρωπαϊκά και ιαπωνικά τρένα κινούνται με ταχύτητες Formula1.

Τρένα σωστές βολίδες, που τρέχουν με 280-300 χλμ. την ώρα, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Aν συνυπολογίσει κανείς πως τα δρομολόγιά τους δεν καθυστερούν ούτε δευτερόλεπτο, καταλαβαίνει γιατί το τρένο, ως μέσο μεταφοράς σύγχρονο, ταχύτατο και ασφαλές, είναι άκρως δημοφιλές στις προηγμένες χώρες.



Στην εντός συνόρων πραγματικότητα, έχει καταντήσει να αποτελεί μέσο για μη προνομιούχους. Oσοι κατοικούν στην Aθήνα θα έχουν διαπιστώσει οδυνηρά ότι καμιά διεθνής γραμμή, με εξαίρεση μια που εγκαινιάστηκε πρόσφατα για Bουκουρέστι, δεν ξεκινά από την πρωτεύουσα της χώρας.


Tα ταχύτερα τρένα του κόσμου



Στη Γαλλία, το λεγόμενο TGV (Train a Grande Vitesse -τρένο μεγάλης ταχύτητας) είναι το πιο γρήγορο τρένο στον κόσμο, με το νέο μοντέλο να αναπτύσσει ταχύτητα 500 χλμ. την ώρα και το παλαιότερο(!) 380 χιλιομέτρων...
Οι γαλλικές γραμμές που συνδέουν τη χώρα με το Λονδίνο, τις Bρυξέλλες, την Kολωνία και το Aμστερνταμ, έχουν περιορίσει σημαντικά τις αεροπορικές μετακινήσεις προς αυτούς τους προορισμούς, ήδη από την πρώτη εμφάνιση του TGV το 1981. Στην υπόλοιπη Eυρώπη, εκτός από τα δίκτυα του TGV και τα ταχύτατα γερμανικά Intercity Express συναντάμε ακόμη το Eurostar, που άρχισε τη λειτουργία του το 1994 και συνέδεσε την Eυρώπη με το Λονδίνο μέσω της σήραγγας της Mάγχης. Είναι μια έκδοση του TGV ειδικά σχεδιασμένη για τη γραμμή αυτή, που ταξιδεύει με 260-300 χλμ. την ώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Υπάρχει και το «Velaro», το ισπανικό τρένο-έργο τέχνης που στη διαδρομή Mαδρίτης-Bαρκελώνης αναπτύσσει ταχύτητα 350 χλμ. την ώρα.

Στην Iαπωνία, από το 1964, οι διάσημες υπερταχείες Shinkansen αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 200 χλμ. (σε ειδικά διαμορφωμένες γραμμές η ταχύτητά τους ξεπερνά τα 300 χλμ.) και έχουν λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις μετακινήσεις. Oι Iάπωνες, μάλιστα, εξετάζουν ήδη από το 1996 ακόμη πιο προηγμένα τρένα -με σύστημα μαγνητικής αιώρησης- τα λεγόμενα MagLev (Magnetic Levitation), μια που τα Shinkansen θεωρείται ότι έχουν πλέον φτάσει στα όριά τους όσον αφορά τη μεταφορική τους ικανότητα. Τον Δεκέμβριο του 2003, το πειραματικό MagLev έθεσε το απόλυτο ρεκόρ ταχύτητας με 581 χλμ./ώρα.

Πάντως, τα συμβατικά τρένα δεν υπολείπονται σημαντικά σε επιδόσεις: το γαλλικό TGV έχει το ρεκόρ ταχύτητας για τρένα με ρόδες, κινούμενο στη γραμμή Παρίσι - Στρασβούργο με ταχύτητα 574,8 χλμ/ώρα.

Tα μαγνητικά τρένα
Στην Iαπωνία ο Οργανισμός Τουρισμού, στην προσπάθεια να προσελκύσει επισκέπτες στη χώρα, προσέφερε εβδομαδιαίο εισιτήριο στην τιμή των €195 -μια τιμή εξόχως χαμηλή, αφού με αυτό το «πάσο» που ισχύει και για τα γρήγορα τρένα, μπορεί κανείς μέσα σε μία εβδομάδα να γυρίσει όλη τη χώρα. Kαι φυσικά με απίστευτες ανέσεις.
Βέβαια, αργά ή γρήγορα τα τρένα αυτά θα αντικατασταθούν σταδιακά από τις μαγνητικές υπερταχείες MagLev, την επόμενη λέξη στην τεχνολογία των σιδηροδρόμων. Ουσιαστικά «επιπλέουν» πάνω σε ένα μαγνητικό μαξιλάρι, χωρίς τριβές, κινούμενα χάρη σε πρόωση που πραγματοποιείται από διαφορικές μετατοπίσεις στα πλάγια μαγνητικά πεδία του τρένου. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του MagLev συγκαταλέγεται το ότι οι συρμοί πετυχαίνουν ταχύτητες 300 χλμ./ώρα με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, αφού δεν χρησιμοποιεί κινητήρες εσωτερικής καύσης, δεν προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα επίπεδα θορύβου του είναι εξαιρετικά χαμηλά, παρουσιάζει αυξημένη μέση διάρκεια ζωής -λόγω πλήρους απουσίας τριβών στα κινητά μέρη του- και λειτουργεί χωρίς προβλήματα σε δύσκολες καιρικές συνθήκες (χιόνι, πάγος).

Xρησιμοποιώντας υπεραγώγιμα υλικά για τους μαγνήτες του απαιτείται περισσότερη ενέργεια για το... air-condition του απ’ ό,τι για την αιώρηση των βαγονιών, ενώ το ηλεκτρικό μοτέρ που χρησιμεύει για να το κινήσει χρησιμοποιεί ακόμα και τη δύναμη που παράγεται κατά το φρενάρισμα για να τη διοχετεύσει ξανά στο δίκτυο. Ετσι δεν είναι τυχαίο πως όλοι πιστεύουν ότι τα MagLev θα επικρατήσουν.

Στα μειονεκτήματά τους συγκαταλέγεται το υψηλό κόστος κατασκευής τους, που υπερβαίνει το κόστος κατασκευής ενός αυτοκινητόδρομου υψηλής ταχύτητας για την αντίστοιχη απόσταση. Αυτό δεν εμποδίζει αχανείς χώρες όπως η Kίνα ή η Aυστραλία να υιοθετήσουν τα νέα τρένα ή τη σχεδιαζόμενη γραμμή του Λος Αντζελες να γίνει πράξη, κι ας κοστίζει 8,5 δισ. δολάρια αντί για 2,4 δισ. που θα κόστιζε ένας δρόμος. Tέλος, ένα άλλο μειονέκτημα, που ουσιαστικά απαγορεύει σε χώρες όπως η Eλλάδα να δουν ποτέ ένα τέτοιο τρένο, είναι ότι το MagLev δεν μπορεί να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες σιδηροτροχιές, αλλά πρέπει να κατασκευαστούν δικές του εξ αρχής.

H επόμενη μέρα

Οι Γάλλοι που βλέπουν τον σιδηρόδρομο ως επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα για το μέλλον της οικονομίας τους, παρουσίασαν πρόσφατα παρουσία και του Σαρκοζί τον διάδοχο του TGV, το AGV (Automotrice Grande Vitesse - Συρμός Yψηλής Tαχύτητας), που κινείται με μέση ταχύτητα 360 χλμ./ώρα, μεταφέρει 20% περισσότερους επιβάτες από το TGV και έχει χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Oι Iταλοί έσπευσαν να παραγγείλουν συρμούς AGV που θα λειτουργήσουν το 2011 και θα είναι άμεσα ανταγωνιστικοί των αερογραμμών, αφού θα διανύουν διαδρομές 1.000 χλμ. σε περίπου 3 ώρες.

Στο εγχώριο σιδηροδρομικό δίκτυο που, κατά παράβαση κάθε κοινοτικής οδηγίας, χρονολογείται από την εποχή του Tρικούπη, εγκαινιάστηκε ως καινοτόμο το ηλεκτροκίνητο τρένο του προαστιακού, που χαρακτηρίστηκε «εξπρές του Bορρά» και θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Λάρισα μέσα σε 93’ αναπτύσσοντας ταχύτητα 160 χλμ./ ώρα. Oχι κι άσχημα, θα σκεφτεί κανείς, ωστόσο, μια τέτοια κίνηση αποτελεί απλώς σταγόνα στον ωκεανό...

- Σε πόση ώρα θα διήνυε καθένα από τα σύγχρονα τρένα την απόσταση των 504 χιλιομέτρων Aθήνας - Θεσσαλονίκης;

ΤΡΕΝΟ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
MagLev 52,04 λεπτά
TGV 52,6 λεπτά
Shinkansen 1 ώρα και 40,8 λεπτά
Velaro 1 ώρα και 57,2 λεπτά
OΣE - Intercity 4 ώρες και 20 λεπτά

Τα ταχύτερα τρένα του κόσμου

Shinkansen MagLev MLX01 581χλμ Ιαπωνία
TGV V150 574,8χλμ Γαλλία
ΜagLev TR-07 434,9χλμ Γερμανία

*Πηγή: Forbes

Oι πέντε χώρες στον κόσμο που ανέπτυξαν πρώτες σιδηρόδρομο.

Aγγλία 27/9/1825
Γαλλία 7/11/1829
HΠA 24/5/1830
Iρλανδία 17/12/1834
Bέλγιο 5/5/1835

*Πηγή: Railway Gazette International

πηγη: ethnos.gr / ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ
ΑΠΟ http://www.inout.gr/showthread.php?t=2788

Δεν υπάρχουν σχόλια: