ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

11 Σεπτεμβρίου του 2001 η ημέρα που "πάγωσε " τον κόσμο!


Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 ο κόσμος «παγώνει»: μία σειρά συντονισμένων επιθέσεων κατά των ΗΠΑ με τέσσερις ταυτόχρονες σχεδόν αεροπειρατείες σε επιβατικά αεροσκάφη συγκλονίζουν την Αμερική. Δύο από τα αεροσκάφη προσκρούουν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκοσμίου Κέντρου Εμπορίου, «καρδιά» της οικονομικής πρωτεύουσας του κόσμου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Στις 8:45 το πρωί το πρώτο αεροσκάφος της εταιρείας American Airlinesμε 92 επιβαίνοντες προσκρούει στο βόρειο Πύργο. Το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, ένα δεύτερο αεροπλάνο της American Airlines με 64 επιβαίνοντες προσκρούει στο νότιο Πύργο, με την εικόνα να καταγράφεται «ζωντανά» από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να καλύψουν - χωρίς καλά καλά να γνωρίζουν και οι ίδιοι τι έχει συμβεί - την είδηση που έμελλε να αλλάξει την εικόνα του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Το χρονικό της τραγωδίας συνεχίζεται: στις 9:43 άλλη μία πτήση της American Αirlines, με αφετηρία την Ουάσιγκτον, προορισμό το Λος Αντζελες και 64 επιβαίνοντες προσκρούει στο Πεντάγωνο. Μέσα σε δύο περίπου ώρες από την πρόσκρουση του πρώτου αεροπλάνου, οι Δίδυμοι Πύργοι θα καταρρεύσουν καταστρέφοντας και άλλα κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Ένα τέταρτο αεροσκάφος, της Unites Airlines αυτή τη φορά θα πέσει σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια.
Οι ΗΠΑ θυμίζουν χώρα που έχει δεχτεί πολεμική επίθεση. Η διεθνής κοινότητα έχει μουδιάσει και ο κόσμος παρακολουθεί στις οθόνες του ξανά και ξανά την πρόσκρουση του δεύτερου αεροπλάνου - εικόνα που θα χαραχτεί ανεξίτηλα. Οι νεκροί είναι περισσότεροι από 3.000.
Ο τότε αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο οποίος ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νηπιαγωγείο στη Φλόριδα, θα κάνει λόγο για «εθνική τραγωδία» και «ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η «11η Σεπτεμβρίου», όπως έχουν πλέον καθιερωθεί να λέγονται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκαν οι ΗΠΑ, αποτέλεσε το έναυσμα για την εφαρμογή του «Δόγματος Μπους», με τη «μηδενική ανοχή», κατά της τρομοκρατίας, τους «προληπτικούς πολέμους» και τις εισβολές στο Αφγανιστάν το 2001 και στο Ιράκ το 2003..
tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: