ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΣΤΑΦΙΔΑ

Σταφίδα
1,25 ευρώ το κιλό δίνει η ΣΚΟΣ
Κατά 11 λεπτά αυξάνει η ΣΚΟΣ την τιμή της μακιναρισμένης μαύρης σταφίδας σε σχέση με πέρυσι, που από το 1,14 ευρώ το κιλό ανεβαίνει στο 1,25. Αυτό αποφάσισε χθες ομόφωνα σε συνεδρίασή του το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου:
1. Η ΣΚΟΣ ΑΣΕ θα αγοράζει κορινθιακή σταφίδα εσοδείας 2011 μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2011 από Ομάδες Παραγωγών - Συνεταιρισμούς και Συνεταιριστικές Οργανώσεις μέλη της.
2. Καθορίζει ελάχιστη τιμή: 1,25 ευρώ ανά κιλό αποξηραμένου προϊόντος ποιότητας «Ήλιος».
3. Η πληρωμή της σταφίδας θα γίνεται ως εξής:
α. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 30/9/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Οκτωβρίου 2011.
β. Για προϊόν που θα παραδοθεί έως 31/10/11, θα δοθεί προκαταβολή 50% εντός του Νοεμβρίου 2011.
Η εξόφληση θα γίνεται εντός τριμήνου από την παράδοση της σταφίδας.
Γερ. Καλλιμώρος

Για πολύ καλή τιμή έκανε λόγο μιλώντας στο «Θ» ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ Γεράσιμος Καλλιμώρος, προσθέτοντας ότι η οργάνωση κάνει πράξη το ρόλο της για μία ακόμη χρονιά, δίνοντας προοπτική στο προϊόν και τον παραγωγό. «Η αύξηση οφείλεται στο ότι οι προσπάθειες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια βρήκαν ανταπόκριση και στις αγορές, δείχνοντας ότι μπορούμε να κινηθούμε αγοράζοντας προϊόν σε αυτά τα επίπεδα» παρατήρησε ο κ. Καλλιμώρος.

Β. Κοζομπόλης«Στη γενικότερη ρευστότητα των πραγμάτων σήμερα, όλοι ευχόμαστε να κρατήσουμε τα κεκτημένα» σχολίασε ο Βασίλης Κοζομπόλης πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας, που συγκεντρώνει τη σταφίδα από τους παραγωγούς του νομού για λογαριασμό της ΣΚΟΣ. «Το ότι μπόρεσε η ΣΚΟΣ να δώσει 11 λεπτά παραπάνω είναι θετικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τιμή είναι σε τέτοια επίπεδα, που ο παραγωγός μπορεί να αισθάνεται άνετα. Όμως, σίγουρα η αύξηση είναι θετική, αν σκεφτεί κανείς ότι στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα έχουμε δυστυχώς μείωση».
1,21 η αμακινάριστηΗ τιμή αγοράς αμακινάριστης (μη καθαρισμένης) σταφίδας είχε από πριν αποφασιστεί ότι θα ήταν 4 λεπτά πιο κάτω από αυτή της μακιναρισμένης, άρα πηγαίνει στο 1,21. Τα αποθηκευτικά κέντρα της ΕΑΣ ετοιμάζονται, ενώ όπως πρόσθεσε ο κ. Κοζομπόλης, θα γίνει προσπάθεια να δοθεί ένα 15%-20% προκαταβολή μετά την παράδοση, όπου απαιτείται.
«Δεν υπάρχει η ρευστότητα που υπήρχε, με αποτέλεσμα η ΣΚΟΣ να μη μπορεί να εξοφλεί το 100% άμεσα. Πέρυσι είχε εξοφλήσει σε ένα μήνα, τώρα θα πάει πιο αργά, επειδή η τράπεζα από τα 15 εκατομμύρια κατέβασε τη χρηματοδότηση στα 8. Υπάρχει γενικότερο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά» επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ.

Στ. ΔημόπουλοςΑπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής Σταφίδας της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ Μεσσηνίας Σταύρος Δημόπουλος σημείωσε ότι το προϊόν βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Δε μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή η αύξηση είναι καλή. Δε θα πάμε φυλακή, θα βγάλουμε τα έξοδά μας, γιατί χρειαστήκαμε πολλά φάρμακα με τον περονόσπορο, μήπως και σώσουμε την παραγωγή, αλλά και πάλι μεγάλο μέρος το χάσαμε».
Ο κ. Δημόπουλος απηύθυνε κάλεσμα στους συναδέλφους του να στηρίξουν τη ΣΚΟΣ και την ΕΑΣ, δίνοντας το προϊόν τους, γιατί με αυτό τον τρόπο τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε η τιμή της σταφίδας. «Μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι καλύτερο. Άμα φύγουμε από το κοπάδι, θα μας φάει ο λύκος και θα φτάσουμε να πουλάμε πάλι τη σταφίδα με 40 λεπτά το κιλό, όπως μας την έπαιρναν οι έμποροι στο παρελθόν. Από την οργάνωση δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε τα λεφτά μας, έστω και με λίγη καθυστέρηση θα τα πάρουμε».

Της Μαρίας Νίκα
ΠΗΓΗ ΘΑΡΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.